Τι ήπιες χθές
Διάλεξε τα ποτά που ήπιες
και δες το αποτέλεσμα.
Στείλτε σε ένα φίλο
Εκτυπώστε τη σελίδα
EL | EN
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπάρχουν πλεονεκτήματα για την υγεία από την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ;
Με συγκρατημένη, υπεύθυνη  κατανάλωση αλκοόλ ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλους λόγους, μπορεί να μειωθεί μέχρι και 30% ειδικά για τους άντρες άνω των 40 και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, για τους οποίους οι κίνδυνοι καρδιολογικών παθήσεων και εγκεφαλικών είναι υψηλότεροι.

Ο κίνδυνος όμως αυξάνεται εξαιρετικά με κάθε ποτό που ξεπερνά τα όρια της υπεύθυνη κατανάλωσης.

Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων από αυτές που αναφέρονται στις οδηγίες δεν έχει περισσότερα πλεονεκτήματα αλλά εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους.

Κανείς δε θα πρέπει να ξεκινά την κατανάλωση αλκοόλ για λόγους υγείας.

Το αλκοόλ μπορεί να προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις γιατί με απλά λόγια «αραιώνει το αίμα», άρα βοηθά στη μείωση των επιβλαβών θρόμβων και της στένωσης των αρτηριών. Οι μικρές ποσότητες αλκοόλ διεγείρουν επίσης το συκώτι ώστε να παράγει «καλή» χοληστερόλη (HDL) η οποία με τη σειρά της διαλύει την «κακή» χοληστερόλη (LDL).

Αυτό αφορά βέβαια μικρή ποσότητα. Ένα ποτό είναι αρκετό, η θετική του επίδραση διαρκεί για περίπου 24 ώρες.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η πολύ συγκρατημένη κατανάλωση από μεσήλικες και ηλικιωμένους  μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, Αλτσχάιμερ, οστεοπόρωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων όμως μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να επηρεάσει τον έλεγχο του διαβήτη, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και εμφράγματα.