Τι ήπιες χθές
Διάλεξε τα ποτά που ήπιες
και δες το αποτέλεσμα.
Στείλτε σε ένα φίλο
Εκτυπώστε τη σελίδα
EL | EN
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μύθοι και πραγματικότητα

Η γρήγορη κατανάλωση αλκοόλ καταλήγει σε μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ στο σύστημά μου σε σχέση με την πιο αργή κατανάλωση

Αλήθεια

Αν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ γρήγορα θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις γιατί το αλκοόλ καταναλώνεται γρηγορότερα από τον ρυθμό που το σώμα μπορεί να το αποβάλλει. Αν πίνετε γρήγορα, το αλκοόλ θα ξεκινήσει να πλημμυρίζει τον εγκέφαλο. Ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία πίνετε, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το εγκεφαλικό στέλεχος και να επέμβει στις ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Ένας νέος ή κάποιος που δεν είναι συνηθισμένος στην κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να το νιώσει πολύ πιο έντονα αν πιει κάποια ποτά μαζεμένα.

Η ικανότητα του σώματός σας να επεξεργαστεί το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο σας. Το σώμα σας διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ την ώρα σε γενικές γραμμές και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία.

Μην εμπλακείτε ποτέ σε διαγωνισμό αντοχής ή ταχύτητας γιατί μπορεί να αποδειχτεί μοιραίος.

Η κατανάλωση με γεμάτο στομάχι σημαίνει ότι θα μεθύσω λιγότερο

Αλήθεια

Το φαγητό πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ είναι μια καλή ιδέα. Το φαγητό επιβραδύνει το ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ δίνοντας στο σώμα σας περισσότερο χρόνο να το αποβάλλει και αυξάνει τη διάσπαση του αλκοόλ στο στομάχι.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να φάτε πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ και να περιορίσετε την κατανάλωση σύμφωνα με τις οδηγίες υπεύθυνης κατανάλωσης.

Το αλκοόλ δεν παχαίνει

Μύθος

Οι ξηροί οίνοι, οι μηλίτες, τα καθαρά αλκοολούχα ποτά και οι μπύρες δεν περιέχουν λίπη αλλά περιέχουν θερμίδες.

Μισό λίτρο μπύρας περιέχει 130 θερμίδες περίπου όπως κι ένα ποτήρι  ξηρού οίνου 150ml, λιγότερες από ένα χυμό μήλου. Είναι σημαντικό η κατανάλωση αλκοόλ να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και τρόπου ζωής που περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά και φυσικά άσκηση.

Αν προσέχετε τη διατροφή σας, θυμηθείτε ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αίσθημα πείνας. Η κατανάλωση αλκοόλ διεγείρει την όρεξη ενώ μειώνει τον αυτό-έλεγχο άρα έχετε περισσότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσετε. Να είστε προσεκτικοί με τα κοκτέιλ αν προσέχετε το βάρος σας. Οι ενισχυμένοι ή επιδόρπιοι οίνοι περιέχουν πολλές περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη.

Το αλκοόλ επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο

Μύθος

Το μέγεθός σας, το βάρος σας, ο μεταβολισμός σας, το φύλο σας καθώς και το πώς και το πότε πίνετε αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζει το αλκοόλ.

Όταν πίνετε με άδειο στομάχι ή πίνετε γρήγορα έχετε υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σας κι αυτά θα επηρεαστούν επίσης από το μέγεθος, το βάρος, την κατάσταση της υγείας σας και την ηλικία σας. Αν είστε πολύ κουρασμένοι, άρρωστοι ή αγχωμένοι θα επηρεαστεί η αντίδρασή σας στο αλκοόλ.

Το αλκοόλ είναι κατασταλτικό και καταπονεί το σώμα καταλήγοντας να σας επηρεάζει περισσότερο όταν είστε κουρασμένοι ή εξαντλημένοι.

Αν πιω καφέ ή κάνω ένα κρύο ντους θα ξεμεθύσω και δεν θα έχω hangover

Μύθος

Τίποτα δε μπορεί να επιταχύνει τη διάσπαση του αλκοόλ στο αίμα σας εκτός από τον χρόνο και την κατανάλωση νερού. Ακόμη κι ένα ή δύο ποτά θα επηρεάσουν το συντονισμό σας, την κρίση και την αντίδρασή σας οπότε προγραμματίστε πώς θα γυρίσετε σπίτι πριν βγείτε ή ορίστε ποιος θα οδηγήσει. Μη μπείτε ποτέ στον πειρασμό να πιείτε και να οδηγήσετε γιατί διακινδυνεύετε την άδεια, τη δουλειά σας ή ακόμη  χειρότερα τη σωματική σας ακεραιότητα.

Το hangover δε θεραπεύεται αν και κάποιοι πιστεύουν ότι ένας δυνατός καφές, ένα κρύο ντους ή τα αναψυκτικά βοηθούν. Στην πραγματικότητα, ο χρόνος είναι η μόνη θεραπεία που επιτρέπει στο συκώτι να συνεχίσει τη λειτουργία του αποβάλλοντας το αλκοόλ από το σύστημά σας υποστηριζόμενο από την κατανάλωση νερού.

Μεταξύ των συμπτωμάτων του hangover είναι το αίσθημα δίψας, αδιαθεσίας, κούρασης και πονοκεφάλου καθώς και η υπερευαισθησία στο θόρυβο και το δυνατό φως. Αυτά προκαλούνται από το αλκοόλ που ενεργεί ως διουρητικό. Αυτό σημαίνει ότι το αλκοόλ κάνει το σώμα να χάνει πολύ νερό προκαλώντας αφυδάτωση. Το αλκοόλ ερεθίζει επίσης το εσωτερικό του στομάχου προκαλώντας δυσπεψία, ναυτία και αφυδάτωση. Συμβουλές