Τι ήπιες χθές
Διάλεξε τα ποτά που ήπιες
και δες το αποτέλεσμα.
Στείλτε σε ένα φίλο
Εκτυπώστε τη σελίδα
EL | EN
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλκοόλ και νέοι
Οι νέοι κάτω των 18 δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ
Οι περισσότεροι νέοι στην Ευρώπη απολαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να μεθούν και είναι σημαντικό να το θυμάστε αυτό,  αν αισθάνεστε ότι πιέζεστε να συναγωνιστείτε τους φίλους σας.

Συγκεντρώσαμε κάποιεςσυμβουλές  που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον έλεγχο και να περάσετε καλά.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι άδικο που η ηλικιακή σας ομάδα αναφέρεται πάντα στον τύπο για την εκτός ελέγχου κατανάλωση (‘binge drinking’)  Η αλήθεια όμως είναι πως έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψετε σπίτι με κάποιον ξένο, να καταλήξετε στο κρεβάτι με κάποιον που θα το μετανιώσετε, να γίνετε ρεζίλι κι εσείς και οι φίλοι σας και να σας ληστέψουν, από ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι εάν πίνετε :

•    πρέπει να  αποφεύγετε την οδήγηση
•    να μην εργάζεστε σε ύψος και να μην χειρίζεστε μηχανήματα.
•    να μην συνδυάζετε ποτέ αλκοόλ με άλλες ουσίες ή φάρμακα.

Οι παράνομες ναρκωτικές ουσίες όπως κοκαΐνη, έκσταση, ηρωίνη, δε θα πρέπει να συνδυάζονται ποτέ με αλκοόλ καθώς οι επιδράσεις τους μπορεί να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο. Αυτό ισχύει και για τη μεθαδόνη, τη νόμιμη εναλλακτική της ηρωίνης.

Κάποια φάρμακα που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς συνταγή είναι επίσης βλαβερά σε συνδυασμό με αλκοόλ. Για το λόγο αυτό, να αποφεύγετε τα αντισταμινικά και τα περισσότερα σιρόπια για το βήχα, καθώς περιέχουν καταπραϋντικές ουσίες.

•    Να είστε εξίσου προσεκτικοί όταν καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή μετά τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς μπορεί να έχετε αφυδατωθεί.